Let it burn, let it burn: wanneer het vlammetje even uitgaat.

vrijdag 11 december 2015


Burn-out, een aantal jaar geleden leek iedereen het te hebben. En nog steeds zie ik veel vlammetjes om mij heen doven. Niet zo gek ook, want tegenwoordig hebben we allemaal een druk bestaan. Naast onze baan hebben we ook nog een interessant sociaalleven, een gezinsleven, een liefdesleven, een tal van hobby’s en beoefenen we ook nog eens een sport. Kortom; heel erg veel rollen die we aannemen. 

Hoezo rollen? Ik ben toch gewoon ik?
Dat klopt jij bent gewoon jij en al die rollen zijn onderdeel van jou. Maar wanneer de éne rol meer aandacht opeist, moet een andere rol daarvoor wijken. En dat zorgt wel eens voor een rolconflict. Een rolconflict kan gevoelens van stress oproepen en wanneer dit langdurig aanhoudt kunnen we in een burn-out terecht komen. Vaak denken we dat een burn-out enkel door die drukke baan komt. We proberen het dan op te lossen door wat extra vrije dagen op te nemen of wanneer je wat verder in het proces zit een aantal weken of zelfs maanden thuis te zitten. Helaas is dit in de meeste gevallen niet voldoende. Nee, we zouden echt even ons eigen leven kritisch moeten bekijken.

Ook ik kwam in dat rolconflict terecht. Toen mijn studie meer tijd opeiste en mijn relatie niet zo lekker liep, sleepte ik mijzelf als een soort dolende zombie voort naar mijn bijbaantjes en alle andere verplichtingen. Ik gaf de studiebelasting de schuld van mijn lusteloosheid, vermoeidheid, huilbuien en alle andere bijbehorende klachten. Mijn sociale leven kwam op een laag pitje te staan en aan sport kon ik helemaal niet meer denken. Hopeloos heb ik nachten doorgehaald om zowel tijd te stoppen in mijn studie, relatie en het huishouden. Letterlijk huilend heb ik het gered tot de luxe 6-weekse zomervakantie. Alles zou na deze 6 weken ‘rust’ wel weer beter zijn, dacht ik. Niks was minder waar, want nadat het een half jaar goed ging bood deel 2 van de burn-out zich aan. Nog steeds hadden al die verschillende rollen veel aandacht nodig en ik viel weer terug in het oude patroon. Dit was voor mij het punt waarop het moment aanbrak dat ik mijn situatie eens kritisch moest bekijken.

Prioriteiten stellen
Ik ben simpelweg begonnen met lijstjes maken. Waarmee vul ik mijn dagen en wat vind ik daar nou echt van? Ik kwam erachter dat behoorlijk veel dingen mij onnodig veel energie kostten en dat ik daar niet eens meer van genoot. Dat waren de eerste dingen die eruit moesten. Er bleven voldoende dingen over waar ik wel van genoot maar die te veel tijd eisten. En er waren dingen die te weinig tijd kregen, maar die wel energie gaven. Daarnaast zijn er nog dingen die gewoon moeten gebeuren. Ik bedoel, ik geniet niet altijd van het huishouden, maar het moet wel gebeuren. Ook geniet ik niet altijd evenveel van mijn bijbaantjes, maar ook dat hoort er nou eenmaal bij. En zo begon ik mijn lijstjes. Niet één lijstje, maar allemaal verschillende lijstjes. Ik had een lijstje met dingen die gewoon moeten, dingen die ik wilde en dingen die me energie geven. Daarnaast maakte ik een tijdschema. Welke activiteit deed ik wanneer en hoeveel tijd stak ik daarin. Compleet met de uren slaap die ik had, sociale contacten, huishoudelijke taken en tijd voor mijzelf. Dit gaf enorm veel inzicht. Zo zag dat ik dat ik te weinig slaap had en te weinig tijd voor mijzelf. Ik heb de boel op de kop gegooid en met de nodige hulp en tijd probeerde ik meer structuur en balans te creëren in mijn dagelijkse bezigheden. Dat gaat met vallen en opstaan. Maar iedere keer dat ik opnieuw opstond deed ik dat een stukje krachtiger. En dat lukt je niet in zes weekjes rust. Door als eerste de situatie te accepteren zoals die is en kritisch te kijken, zet je al de eerste stappen de goede richting op. Daarna kan je weer gaan lopen maar dan wel over het pad dat jij wilt bewandelen. Dat vlammetje bij mij brandt inmiddels weer volop. En ik ben een levensles rijker. Balans is nu mijn sleutelwoord geworden. Maar bovenal heb ik geleerd kritisch te kijken naar hoe ik mijn leven vorm wil geven. Want uiteindelijk komt de kracht uit jezelf.

Gerelateerde verhalen...

0 reacties

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Populaire Blogposts

Like us on Facebook

Flickr Images