Reizen met files

woensdag 13 januari 2016


Met z’n allen willen we graag zo veel mogelijk files vermijden. We vertrekken voor of na de spits met als enige doel, zo snel mogelijk op onze bestemming aankomen. In het normale leven werkt dit niet anders. Maar het leven overkomt je en dat laat zich niet in alle situaties plannen. Net als die onverwachte file waar je dan ineens instaat. Al mopperend trap je op de rem en zwaar gefrustreerd zoek je naar een uitweg. Nog 8 km tot de volgende afslag. Maar 8 km duurt eeuwen als je stilstaat!

Bekijk het positief
Nu kan je twee dingen doen. Nog meer mopperen over de snelwegen in Nederland en het feit dat je stilstaat met als gevolg, gefrustreerd te laat komen op je afspraak. Dit zal wellicht iets opluchten maar het verandert niets aan de situatie. Of je kan het moment aangrijpen om gewoon eens om je heen te kijken. En dan heb ik het niet over die enorme rij auto’s voor je of, de andere kant van de weg waar ze nog wel rijden. Ik heb het meer over de radiozender die je standaard aan hebt staan in je auto. Zonder mijn favoriete radiozenders waren deze files echt nog veel vervelender. Dus die zet ik even extra hard aan en zing vrolijk mee met een liedje waar ik de tekst niet goed van ken. Ondertussen tover ik een glimlach op het gezicht bij mijn mede filerijder want, ik doe er ook nog een soort van dansje bij die alles behalve charmant is. Nog steeds kom ik te laat op mijn bestemming aan, maar wel minder gefrustreerd. Bovendien heb ik iets geleerd, die muziek in mijn auto waardeer ik des te meer.

De kracht van stilstaan
In dit leven hebben we niet altijd alles in de hand. Sommige situaties kan je, hoe graag je dat ook zou willen, niet veranderen. We zijn allemaal in meer of mindere mate op weg naar iets. In mijn geval ben ik op weg naar dat felbegeerde diploma. En die ‘file’ die ik tegenkwam heb ik zeker niet ingecalculeerd. Maar het dwong mij wel om stil te staan en te kijken naar wat ik wel had. Ik heb nog niet dat felbegeerde papiertje maar al wel een hoop lessen geleerd. Ik ben al heel wat auto’s gepasseerd en ben nog altijd dankbaar voor het voertuig, namelijk de studiefinanciering, die deze reis mogelijk maakt. En zonder de steun van mijn ‘radiozenders’ was deze reis minder plezierig. Mijn vrienden en familie maken een lange reis een stuk draagbaarder en bovenal veel leuker en gezelliger. Met mijn mede filerijders bespreek ik de enorme rij voor ons en alle obstakels die we tegenkomen, maar ook over alle auto’s achter ons en hoe ver we al zijn gekomen.

Een file maakt je flexibel. Je bent genoodzaakt je planning aan te passen en soms ga je zelfs even helemaal van je route af. Misschien zie je dan wel een mooie omgeving waarvan je het bestaan niet eens wist. Je moet op zo’n moment je kennis en kunnen inzetten om uiteindelijk je bestemming te bereiken. Om maar niet te vergeten je doorzettingsvermogen. ook die moet je aan spreken. Natuurlijk kunnen we met z’n allen balen maar we kunnen ook met z’n allen het beste ervan maken. Leer je les eruit en bekijk eens die mooie omgeving, die weg achter je, de middelen die je reis mogelijk maken en je medereizigers. Door mijn file ben ik veel bewuster en dankbaarder geworden van mijn reis op zich. En nu het weer langzaam rijdend verkeer is geniet ik des te meer van dit proces. In een keer heb ik doelen bereikt waarvan ik het bestaan niet eens wist. Is dat even mooi meegenomen! Het is de bestemming die mooi is, maar de reis ernaartoe die het onvergetelijk maakt. Dus vergeet vooral niet te genieten hoe lang die weg ook is.

Gerelateerde verhalen...

0 reacties

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Populaire Blogposts

Like us on Facebook

Flickr Images