#10daysforabetterworld

woensdag 20 april 2016

Helping a person will not necessarily change the world. 
But it can change the world for that person 

10 dagen voor een betere wereld 

Geregeld lees ik andere blogs. Eén daarvan is The better world en een gastblogger daar daagde iedereen uit mee te doen aan de 10daysforabetterworld uitdaging. Ik ben wel in voor een uitdaging en deed mee. Lees hier over mijn inzet.

Dag 1: Kaartjes sturen
Ik stuurde 3 kaartjes met bemoedigende woorden naar onbekende. Ik heb gekozen voor instanties waar mensen zitten die het moeilijk hebben. Zo stuurde ik een kaartje naar een blijf van mijn lijf huis. 1 voor vrouwen en 1 speciaal voor mannen. En een kaartje naar het dak- en thuislozen opvang. Deze mensen voeren iedere dag een gevecht en hoe fijn is het om even een hart onder de riem te krijgen.

Dag 2: Boeken weggeven
Onlangs las ik dat iemand een “bieb” in zijn voortuin heeft geplaatst. Een speciale brievenbus dient daar als bieb waar mensen boeken kunnen lenen of beschikbaar kunnen stellen voor anderen. Een mooi idee want zo krijgen deze boeken iedere keer weer een nieuw leven.  

Dag 3: Kennis delen
Dit kwam onverwacht op mijn pad. Mijn opleiding zocht student-assistenten om te ondersteunen tijdens de coachingslessen. Ik heb het gelijk aangegrepen omdat ik altijd met plezier naar deze lessen ging. Als student-assistent heb ik aangeboden de studenten ook te ondersteunen buiten de lessen om. Vandaag heb ik bijna 2 uur van mijn vrije tijd gestoken om deze studenten te helpen bij hun gesprekstechnieken.

Dag 4: De kachel lager
Ik ben een echte koukleum en de kachel staat hier regelmatig hard te branden. Een week lang heb ik de kachel 2 graden lager gezet dan normaal. Er waren zelfs dagen bij dat de kachel pas in de avond aanging. Voor mij een echte uitdaging!

Dag 5: Enquête invullen
Je wordt er mee doodgegooid al die enquêtes die je kan invullen. Iedereen schijnt wel iets te willen onderzoeken. Maar tijdens mijn studie heb ik geleerd hoe fijn het is als mensen daadwerkelijk je enquête invullen. Zonder respondenten immers geen onderzoek. Dus heb ik iemand vandaag blij gemaakt met nog een respondent meer.

Dag 6: De vuilnis van de buurvrouw
Omdat ik in een flat woon wordt de vuilniszak niet altijd direct naar de ondergrondse gebracht. Aangezien ik een aantal keer per dag langs het huis van mijn buurvrouw loop heb ik direct maar even haal vuilnis meegenomen naar beneden. Ik geloof niet dat ze het door had. Maar dat maakt het des te leuker.

Dag 7: Herbruikbaar plastic flesje
Ik ben het type meisje dat iedere keer nog een flesje water koopt als ik onderweg ben. Die plastic flesjes verdwijnen vervolgens weer in de prullenbak. Het werd tijd dat ik eens wat meer aan het milieu dacht en heb een schattig roze flesje gekocht voor onderweg. Ziet er ook nog eens leuk uit! Ik zeg win win situatie.

Dag 8: De auto laten staan
Mijn dagen zijn vaak goed gevuld wat inhoudt dat ik geregeld van hot naar her vlieg. En dat kan allemaal met mijn auto voor de deur. Maar om in het kader van milieubewust te blijven heb ik 2 dagen de auto bewust laten staan en ben ik op mijn fiets gestapt. En dat voelde eigenlijk best goed.  

Dag 9: Kwetsbaar opstellen
Ik doe het niet heel graag mij kwetsbaar opstellen, zeker niet voor een groep onbekende. Maar in mijn coaching-klas was er behoefte naar een voorbeeldgesprek en zo doende zat ik midden in de klas gecoacht te worden door de docent met mijn eigen casuïstiek. Super eng vond ik dat maar ik heb de leerlingen wel een duidelijke casus meegegeven. Eens iets anders dan een verzonnen casus uit het boek.

Dag 10: Kleding voor een goed doel
Wanneer ik mijn kledingkast opruim is dit meestal een feestje voor een aantal vriendinnen. Hun blij ik blij want mijn kleding krijgt een tweede leven. Ook dit keer heb ik mijn kledingkast weer uitgezocht maar in plaats van naar vriendinnen ging het dit keer naar een goed doel. Zelfde effect, andere doelgroep.

Oke, eerlijk is eerlijk. Ik vond het moeilijker dan verwacht. Ik had een aantal voorbeelden gelezen over wat ik zoal kon gaan doen en ik was gemotiveerd hier nieuwe ideeën aan toe te voegen. Maar ik dacht simpelweg te groot. Iets goeds doen zit hem juist in de kleine dingen. Bovendien wanneer je het klein maakt is het makkelijker te integreren in je normale dagelijkse leven. En ik denk dat dat het aller belangrijkste is. Want op deze manier ben ik nu meer gemotiveerd om dit vaker te doen. Die fiets pak ik nu veel sneller en wanneer ik de kachel aan doe ben ik mij hier meer bewust van. Het mooiste van deze uitdagingen vind ik dat het je altijd meer geeft dan dat je had verwacht. Dus dank je wel The Better World voor dit mooie inzicht wat jullie mij hebben gegeven!  

Gerelateerde verhalen...

0 reacties

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Populaire Blogposts

Like us on Facebook

Flickr Images