Fitgirls en gymboys, is de gezonde levensstijl ook echt gezond?

zaterdag 16 juli 2016

 
Je kan er niet meer omheen, die enorme fithype. Ik hoor geregeld uitspraken als “strong is the new skinny” of “train like a beast look like a beauty”.  Tegenwoordig is sportief niet goed genoeg. Nee, we moeten fit zijn want, fit staat gelijk aan gezond. Dat we daarnaast nog steeds voldoende wijntjes of biertjes wegtikken daar zwijgen we over.  
 
Leuk hoor die nieuwe hype. Ik ben groot voorstander van voldoende beweging. Al jaren blijkt uit onderzoek dat sport goed is voor je mentale gezondheid. Sterker nog het heeft een beschermende werking. Mensen die geregeld sporten hebben minder kans op het ontwikkelen van een psychische stoornis. Beweging is dus gezond voor zowel je mentale als je fysieke gezondheid. Dat staat als een paal boven water.  
 
Maar hoe zit dat met die hype? 
Toch maak ik me wat zorgen over de hype die is ontstaan. Ik moet toegeven, ik laat me hier ook door meeslepen want, ook ik was veel in de sportschool te vinden. Ik heb al jaren een doel voor ogen en nooit is het me gelukt. Door deze hype lees en zie ik meer waardoor ik nieuwe uitdagingen heb ontdekt. Langzaam ga ik inmiddels naar mijn doel. Het brengt dus zeker ook iets goeds. Maar dat goeds heeft ook een keerzijde.  
 
Wanneer ik instagram open word ik bedolven door de mooie foto’s van dames met de meest prachtige lichamen. Ik snap nog steeds niet hoe ze het voor elkaar krijgen, ze hebben een soort van wespentaille maar dan wel een gespierde, hebben geen grammetje vet op de heupen maar behouden wel die volle boezem. Vervolgens sta ik al jammerend voor de spiegel want hoewel ik slank ben lijk ik in de verste verte niet op die dames. Maar goed nu is "skinny" ook niet meer goed genoeg. "Strong" moeten we zijn.  
 
Niet alleen sport 
Bij deze hype hoort ook voeding. Ik had nog nooit eerder gehoord van clean eten. Ik snapte er ook niks van. Maar het schijnt erbij te horen. Daarnaast hoor je je voeding af te wegen, voldoende eiwitten en koolhydraten binnen te krijgen en suikers zijn ten strengste verboden. Natuurlijke suikers mogen wel maar, liever niet teveel. Op de sportschool zie ik iedereen lopen met van die shakes. Body & fit draait geloof ik enorm goed op deze hype. 
 
Ik heb er allemaal aan meegedaan. Ook ik ging aan de eiwitshakes en werd mij steeds bewuster van mijn voeding. Opzicht hartstikke goed natuurlijk want we hebben maar één lichaam en dat moeten we net als een auto onderhouden. Maar voeding werd een strijd.  
 
Onzekerheid 
Je zou denken dat het allemaal goed is. Toch werd ik onzeker van deze focus op lichaam en sport. En dat terwijl ik juist zekerder zou moeten worden. Ineens zag ik dat mijn armen niet de juiste vorm hadden. Mijn buik is verre van perfect en die benen zijn ook niet goed genoeg. Nee eigenlijk was ineens niks meer goed. Hoe komt dit toch? Het ligt puur en alleen aan de focus. Doe maar eens je hand voor je gezicht en focus je enkel op je hand. Zie je dan de achtergrond nog scherp? Nee, het enige wat je ziet is die hand terwijl het leven zoveel meer te bieden heeft dan enkel die hand. Zo zit dat ook met deze “gezonde” levensstijl. Beweging is hartstikke goed net als je bewust zijn van je voeding. Maar als enkel je focus daarop ligt hoe kan je dan genieten van de rest van je leven?  
 
Ik sport nog steeds geregeld en dat vind ik ook nog steeds belangrijk. Maar die focus heb ik er wat meer vanaf gehaald. Na weken mijn voeding bijgehouden te hebben was ik het wel even zat. Ik probeer bewust bezig te zijn met mijn voeding. Maar wanneer ik een keertje niet goed eet is dat gewoon zo. Ik hoef ook niet dwangmatig vier keer per week te sporten. Sport en voeding moet je leven niet gaan beheersen. Je kan wel zo’n fit lichaam hebben maar, wat heb je daaraan als dat enkel is wat je ziet? Bovendien hoe realistisch is het? Want laten we eerlijk zijn. Deze levensstijl op deze manier kunnen maar weinig mensen lang volhouden.  Daarnaast zijn al die prachtige foto’s natuurlijk ook onzin want werkelijk hoeveel mensen zie jij liggen op het stand met zo’n afgetraind lijf? Laten we met z’n allen lekker realistisch blijven en naast gezond zijn ook nog genieten.  
   
  
  
 
  
  
 
 

Gerelateerde verhalen...

0 reacties

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Populaire Blogposts

Like us on Facebook

Flickr Images