Loopbaan keuzestress

dinsdag 16 augustus 2016


Als ik later groot ben wil ik …. worden. Ken je die vriendenboekjes nog, waarbij die vraag standaard werd gesteld? Ik geloof dat ik bij ieder vriendenboekje een ander antwoord heb ingevuld. Wanneer je ouder bent komt de vraag: “Waar zie jij jezelf over 10 jaar?”. Kennelijk is onze loopbaankeuze al vroeg in ons leven een relevante vraag. Maar ik denk ook wel één van de meest moeilijk te beantwoorden vragen.

Waarom is die keuze zo moeilijk?
Het feit dat we een groot deel van ons leven werken maakt het een belangrijke keuze. De keuze voor een juiste richting is daarom ook niet zomaar iets. Toch wordt er verwacht dat pubers deze keuze kunnen maken. Ik  was 15 jaar toen ik de keuze moest maken voor iets wat ik de rest van mijn leven zou moeten doen. En dat met geringe begeleiding. Want school kijkt voornamelijk naar de capaciteiten die je beschikt, en zo hier en daar besteden ze hopelijk iets aandacht aan activiteiten die je leuk vindt om te doen. Het is een compleet onrealistische eis van de huidige maatschappij om te verwachten dat een puber de juiste loopbaan keuze kan maken.
En dat is ook wel te zien. Ik zie veel mensen om mij heen nog een studie oppakken. Met als doel het verdiepen of verbreden van hun carrière. Sommige gaan zelfs een compleet andere kant op. Zelf heb ik voor het laatste gekozen. Ik heb mijn baan opgezegd en ben weer gaan studeren. En misschien lijkt het alsof ik deze keuze "zomaar" even gemaakt heb maar, zo is dat natuurlijk niet in de werkelijkheid.
Nee in werkelijkheid heb ik mezelf lang vragen gesteld, zoals: wie ben ik? Wat doe ik? Wat vind ik belangrijk? Waar ben ik goed in? Vragen die niet in een paar weken of maanden te beantwoorden zijn. Het zijn vragen die veel tijd en energie kosten. Maar wanneer je niet tevreden bent met jouw loopbaan zijn het zeker vragen die de moeite waard zijn om te onderzoeken. De vraag is alleen, hoe? En waar begin je? Dus hier wat tips om je op weg te helpen.
Wees weer even kind
Dat vriendenboekje waar ik het over had en waarvan ook jij misschien wel 10 keer een ander beroep hebt ingevuld geeft stiekem best nuttige informatie.  Als ik terug denk aan die periode wilde ik juf, dokter of stewardess worden. Dit zijn tenminste drie voorbeelden die ik me kan herinneren. Op het eerste oog hele uiteenlopende beroepen. Toch hebben ze één ding gemeen. En dat is de hulpverlenende rol in dit geval. Ik doe graag dingen voor anderen. Wanneer ik kijk naar mijn CV zie ik daarin hetzelfde terug. In alle baantjes die ik heb gehad zat een hulpverlenende rol, hoe divers deze ook zijn geweest. Kijk dus eens kritisch naar jouw CV wellicht vind je hierin een gelijkenis. Mocht je nou niet dit verband zien, vraag dan anderen of zij een gelijkenis kunnen benoemen tussen deze beroepen.
360 graden feedback
We hebben allemaal een blinde vlek. En daardoor is het soms moeilijk om te benoemen wat onze kwaliteiten zijn maar, ook onze minder sterkte kanten. Juist omdat het voor jezelf zo normaal is kan je jezelf moeilijk reflecteren. Jouw omgeving heeft vaak waardevolle informatie over jou die jezelf niet waarneemt. Vraag daarom eens ten minste 3 mensen de volgende vragen:
Wat zijn mijn sterke kanten?
Wat zijn mijn minder sterke kanten?
Hoe zou je mij omschrijven aan iemand anders?
Het kan heel nuttig zijn om verschillende mensen te vragen die jou op een verschillende manier kennen. Zoals bijvoorbeeld een collega, een vriend of vriendin en je partner. Juist omdat deze mensen je op een andere manier kennen. Door de antwoorden naast elkaar te leggen trek je het beeld naar een breeder perspectief.
Wat geven deze opdrachten je nou?
De eerste opdracht zal je inzicht geven in waar je kern ligt. De tweede opdracht geeft je inzicht in je kwaliteiten op dit moment. Het is iets waar je op dit moment even niet direct iets mee hoeft te doen. Behalve het te laten bezinken. Praat er met je omgeving over. Door te praten kan je je gedachten ordenen. Soms kom je tot ontdekkingen waarvan je niet wist dat je ze in je had. Maar je krijgt ook waardevolle feedback terug van je omgeving. Je zult merken dat je niet de enige bent die met deze vragen rondloopt. Wie weet geeft je omgeving je wel de gouden tip.
Neem de tijd
Wanneer je deze twee opdrachten hebt gedaan,  neem dan even de tijd. Je kan een loopbaanboekje maken waarin je deze opdrachten bewaart. Schrijf het op en leg het vervolgens weer even aan de kant. Het is een proces waarbij je niet kan verwachten dat het antwoord simpel naar je toe komt rollen. Nee, het is net als een goede wijn. Die moet ook even rijpen voordat je het kan drinken.  
Maar bovenal:  probeer ook te genieten van dit proces. Want hoewel het behoorlijk frustrerend kan zijn dat je niet weet wat je wilt, is het ook leuk om op deze manier een andere kant van jezelf te ontdekken. 
Meer tips over dit onderwerp volgen later.  Maar voor nu veel succes met dit onderdeel.

 
 

Gerelateerde verhalen...

0 reacties

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Populaire Blogposts

Like us on Facebook

Flickr Images