Waarom hebben wij lief?

dinsdag 14 februari 2017


Ruim een jaar geleden trok ik liefdesrelaties in twijfel. Om mij heen zag ik relaties en huwelijken stuk gaan en zag ik stellen hier en daar vreemdgaan. Ik vroeg mij oprecht af waarom wij met z’n allen zo strijden om toch een liefdesrelatie aan te gaan als het zoveel problemen met zich meebrengt.
Nee, ik geloofde er niet meer in. Ik was happy single, kon mij prima redden en had een rijk leven. Ik vond het wel een fijn idee om zo’n onafhankelijk bestaan te leiden. Ik kon dit leven prima in mijn eentje aan en zag niet in waarom ik op zoek moest naar een levenspartner.  Ik was het helemaal met de uitspraak van Freud eens die zei; “We zijn nooit zo kwetsbaar als wanneer we liefhebben”. Precies, dacht ik. Al dat gedoe zorgt voor een hoop onrust in mijn leven.
Deze instelling heeft niet heel lang aangehouden. Hoewel ik nog steeds tevreden was met de invulling van mijn leven begon er toch iets te knagen en ik snapte niet waarom. Uiteraard ging ik op onderzoek uit. Waarom voel ik toch wat ik voel? Ik las onderzoek naar onderzoek en mijn conclusie hieruit bleek het volgende. Wij mensen zijn sociale dieren en hebben de behoefte om ons verbonden te voelen door middel van een innige relatie.
Mooie woorden, dacht ik. Verbonden voelen, dat kan ik ook met mijn familie en vrienden, daar heb ik toch zeker geen partner voor nodig zei mijn weerstand.
Ik begon het boek van Dr. Sue Johnson te lezen in de hoop hier antwoorden te vinden op mijn vragen. Hij leerde mij dat liefde ons emotionele bescherming biedt, waardoor we beter om kunnen gaan met de ups en downs in ons leven. Volgens hem zit de drang naar emotionele hechting opgeslagen in onze genen en is het even belangrijk als voedsel. Liefde is niet de kers op de taart maar een primaire behoefte om onze overlevingskansen te vergroten. Oké, dacht ik naarmate de tijd verstreek. Dit kon ik enigszins begrijpen. Wanneer er hobbels op de weg waren en ik moeilijke keuzes alleen moest maken had ik net als ieder ander behoefte aan steun van een geliefde.
Het volgende onderzoek wees uit dat wanneer wij dicht bij onze partners zijn, of hem of haar omhelzen, het knuffelhormoon oxytocine vrij komt. Dit stofje activeert het beloningssysteem in ons brein waardoor er weer chemische stoffen zoals dopamine vrijkomen. Dit zorgt voor het geluksgevoel en het uitschakelen van stresshormonen. Ik begreep nu direct waarom moeders-knuffels zo’n magische werking hebben, maar ik begreep ook direct waarom ik graag een geliefde in mijn buurt heb wanneer ik naar het ziekenhuis moet. Enkel de aanwezigheid van een geliefde kan mij al helpen om mijn stresshormonen te doen verminderen.
Dit wetende was mijn vraag waarom er dan toch zoveel mensen gaan scheiden en waarom relatieproblemen ons zo in de greep houden. Het blijkt dat spanningen in het huwelijk het risico op een depressie ernstig verhogen. Hoewel een goede relatie ons veel kan brengen kan een slechte relatie ons ook veel schade brengen. Een ongelukkige relatie heeft een negatieve uitwerking op ons immuun- en hormoonsysteem en zelfs op ons genezend vermogen. We kunnen dus echt langer ziek zijn of zelfs ziek worden als we in een ongelukkige relatie zitten. 
Misschien is dit nog wel het belangrijkste. Wanneer wij spanningen in onze relatie ervaren voelen wij ons niet meer geborgen bij onze geliefde. De mogelijkheid onze partner kwijt te raken zorgt ervoor dat de alarmbellen af gaan in onze amygdala wat betekent dat wij op angst reageren. Deze angst zorgt weer voor een vecht of vlucht reactie. Maar is vluchten wel de oplossing? Want kennelijk zijn wij ooit verliefd geworden op de persoon die jij nu jouw partner noemt. En zowel jij als deze partner hebben een bepaalde behoefte die niet vervuld wordt wanneer de relatie niet goed verloopt. Dit brengt mij weer naar mijn blogpost van vorig jaar over de talen van de liefde. Voldoe jij aan de behoefte van je partner? En luister je ook echt wat er wordt gezegd?
Ik ben er inmiddels uit. Liefde is belangrijk want ieder mens voelt zich graag verbonden met een ander. Ik heb geleerd dat het juist ook heel sterk kan zijn als je je tot een ander kan wenden voor emotionele steun. Liefde maakt je kwetsbaar maar eenzaamheid net zo goed. Uiteindelijk ben je samen sterker. Boven alles maakt liefde mij gelukkig en deel ik mijn leven graag met iemand die er voor mij toe doet.

Gerelateerde verhalen...

0 reacties

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Populaire Blogposts

Like us on Facebook

Flickr Images